Ražné chlebové kvasy
Živé chlebové kvasy
Kvas typu chlebovej fermentácie bol vyvinutý v 80. rokoch nemeckou firmou IsernHäger a v roku 1982 bol patentovaný. Výnimočnou vlastnosťou chlebovej fermentácie je možnosť skvasiť 15 až 50% zvyšného chleba namiesto ražnej múky do kvasu a tiež neobyčajne dlhá doba spracovateľnosti kvasu, ktorá je po vyzretí až 144 hodín. Chlieb v kvase nielen usporí suroviny, ale dodáva arómu a čerstvosť novo vyrobeným chlebom.
Výhody použitia
- Dlhá stabilita kvasu
- Ekonomika výroby
- Dlhšia čerstvosť chlebov
- Výrazná aróma a chuť hotových výrobkov
- Možná kombinácia s ďalšími predstupňami
- Vyššia dosahovaná výťažnosť ciest
- Skladovanie kvasu bez potreby chladenia
- Vyššie množstvo technologickej vody do cesta-lepšia regulácia teploty ciest